Category Archives: Hyttetur

Østjydernes hyttetur 2020

Øjenvidneberetning

Vores lærer i år var spillemanden og violinvirtuos Klaus Pindstrup, som gav os et nyt syn på vores musik i Østjyderne.

Østjydernes hyttetur 2020 i Sahl ved Holstebro udspillede sig den 31. januar til den 2. februar. Deltagerantallet er maks. 35, og denne gang havde 34 tilmeldt sig.

Østjydernes hytteture blev grundlagt tilbage i 1980’erne i en spejderhytte i Skæring. Aarhus Kommunes lejrskole i Sahl har dannet ramme om turen i nu 19 år i alt.

Årets spilleinstruktør – gudsbenådet violinist og historiefortæller

Årets spilleinstruktør var – ligesom i 2019 – Klaus Pindstrup. Klaus er en gudsbenådet violinist og historiefortæller. Han spillede – allerede før sin egen konfirmation – spillemandsmusik sammen med den legendariske himmerlandsspillemand Otto Trads, indtil Trads døde i 1989.

Klaus var selvsagt en habil spillemand, inden han kom ind på Musikkonservatoriet i Aarhus. Klaus havde besluttet sig for at gøre musik til sit levebrød og valgte derfor konservatorieuddannelsen. Han behersker harmonika endnu bedre end violin.

Fra “gennemspilninger” til udtryksfulde, rytmiske musikværker

Vi nød en weekend, hvor Klaus bød ind med uforlignelig instruktion i musikkens kringelkroge. Klaus’ evne til at skabe billeder, der ikke vil forsvinde fra det indre blik, er uovertruffen. Musikken kan være flad, doven og gumpetung som en overvægtig labradorhund, eller den kan være kvik og spændstig som grisehandlerens foxterrier i Matadorserien fra TV.

Noder blev sekundære i den enestående instruktion. Mange arbejdede sig gennem weekenden uden at kigge på noder en eneste gang. Målet var ikke at lære nye melodier; målet var at levere udtryksfuld musik – og det lykkedes. I alt 7 melodier var blevet rundsendt forud for weekenden, således at deltagerne kunne koncentrere sig om at skabe musik frem for at lære melodier: Fædrelandspolka, Vals fra Gevninge, Tretur af Otto Trads og Russisk kontra blev forvandlet fra “gennemspilninger” til udtryksfulde, rytmiske musikværker.

Festmiddag med underholdning leveret af deltagerne

Lørdag aften på hytteturen er altid spændende. Denne gang var ingen undtagelse. Mange udviste lyst og opfindsomhed i præsentationer så forskellige som quiz på Østjydernes seneste nodesamling, blondinevitser, gårdsangerviser, tysk visesang, frække rim og remser osv. Klaus Pindstrup ekvilibrerede på sin violin med lyde fra æglæggende fjerkræ og leverede elegant Vivaldis “Forår” fra De 4 Årstider. Buskspil, hvor de der gider tilslutter sig en spillende flok, fyldte et par timer sidst på aftenen. De sidste gik vel ikke i seng, førend der var lige så få timer til morgen som fra midnat.

Positiv evaluering af hytteturen

Evalueringen af årets hyttetur var meget positiv. Meget lidt kan/skal justeres til næste gang. Selv hyttetursudvalget forbliver det samme næste år, og det er ikke så ringe endda. Konceptet synes at være levedygtigt i sin nuværende form. Faktisk får man rigtigt meget for de 500 kr., som hytteturen koster: Overnatning x 2, forplejning, undervisning og samvær med en flok, der ønsker det samme som én selv: Musikalsk fordybelse i en atmosfære af selskabelighed, velvilje, plads til “lille mig” på det niveau, jeg er på lige nu, og dertil lidt rødvin, øl, kaffe m.v.

Hans Jørgen
– sammen med Jørgen Skeel og Iwo i hyttetursudvalget

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Østjydernes hyttetur 2019

Deltagelser i glæden ved den levende kunst

Vores lærer i år var spillemanden og violinvirtuos Klaus Pindstrup, som gav os et nyt syn på vores musik i Østjyderne.

Klaus brød med traditionen med at lære os nye sange. I stedet for tog han os på en opdagelsesrejse med sange, der var meget velkendte. På meget kort tid lærte vi at lytte til melodi og harmoni på en ny måde. Vi lærte at eksperimentere og skabe folkemusik, der var bevægelig og fyldt med forskellige nuancer, selv med et stort orkester. Vi lærte at bringe vores musik til live på en ny og dynamisk måde.

Mange aspekter af denne årlige hyttetur handler ikke kun om at lære noget nyt om musik, men også om at nyde og værdsætte det, som er unikt i den kunst, vi skaber sammen. Det er bestemt det, jeg tog med mig fra turen, som var min første.

I løbet af weekenden kan man gå rundt og høre smuk musik spillet af venner i forskellige hjørner. Eller gå ind i spisesalen og se nogen danse. Og i køkkenet – vin, latter og duften af lækker mad er typisk.

Lørdag aften er festaften med store og små forestillinger, poetiske sange, sange, der er provokerende eller bare sjove. Og frem for alt: Folk, der deler deres glæde for liv og musik – Hvis du spørger mig, eksisterer der ingen bedre kunstform.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Hytteturen i 2013 med Kenneth Krak

Efter Kenneths uheld med hånden i 2008 lykkedes det ham i år at nå uskadt frem – dog uden noder, som Karina imidlertid bragte frem næste formiddag.

Kenneths inspirerende forspil var koncentreret om 3 finske melodier, en polka, en schottish og en tango, samt en enkelt engelsk: The Duke of Atholl. De to førstnævnte går formodentlig hurtigt ind i Laugets repertoire, den sidste er set på Youtube spillet til The Cumberland Square Eight, mens den sidste nok mestendels vil blive spillet for fornøjelsens skyld, men det er heller ikke så lidt.

mp3-filerne er optaget med en iPhone, der imidlertid først skulle have installeret en app til formålet. Derfor er Zorros Märke ikke så komplet som ønskelig. Har nogen bedre optagelser, så send lige en fil til Kjeld eller Kaj, og de vil fluks erstatte de nuværende.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Hytteturen i 2012 med Tove de Fries

Her er noderne (.pdf) til de melodier, som vi spillede på årets hyttetur med Tove De Fries. Velvilligst stillet til rådighed af Tove. Lydfilerne har Hanne Bejder optaget (.mp3).

Hvis nogen har billeder eller videos, så send dem til mig, og jeg vil forsøge at lægge dem ind her. De optagelser, jeg selv tog (.mov), er lige så elendige at se på PC, som de er gode at se på min iPhone – lyden er ok, men billedet er hakkende og helt ude af sync. Hannes optagelser er derimod fine.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Hytteturen i 2011 med Tove de Fries

2011 var Tove de Fries instruktør og udlærte nogle sønderhoninger, en brudemarsch fra Fanø og fra sin far og farfar henholdsvis en firtur og Ole barbers vals.

Tove var en fremragende og humørfyldt og humørspredende instruktør, og weekenden var som så ofte før præget af god mad – rigtig god mad, godt humør – rigtigt godt humør; men først og fremmest musik – masser af musik; hør selv, se selv, spil selv.

(MP3-filer af laugets spil søndag formiddag er fra Marie Y. MP3-filer af Toves spil er fra Evas optagelse, og Kajs computer optog videosekvenserne. Nodefilerne er fra Tove.

Har nogen billeder fra turen, der må vises her på siden, må de meget gerne sendes til en fra hyttetursudvalget eller oldermandsskabet.

Og så mangler vi en optagelse af “Ja før skal bjerget smelte”.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Østjydernes hyttetur 2004

En mørk og stormfuld fredag i februar måned 2004 begyndtes årets højdepunkt: Østjydernes årlige hyttetur!

Omkring tredive glade gamle og nye medlemmer – nogle endda meget nye – en enkelt så ny, at hun først blev behørigt medlem på turen – samledes i løbet af aftenen. Nogle østjyderne kom i løftet stemning, idet de allerede havde taget forskud på glæderne på Sevel Kro. Vi andre spiste bare i fællesskab vores medbragte mad. Veloplagt bød hyttetursudvalget (Mogens og Susan) os og Carl Erik Lundgaard fra Lang Linken velkommen.

Fredag aften fik vi luftet stemmebåndene

Glade og forventningsfyldte myldrede vi ind i det tilstødende gemak, hvor instrumenterne omhyggeligt blev stemt, og vi sad som artige børn og ventede på guruen fra Fyn. Endeligt kom han og hilste venligt goddag – og bad os pænt men bestemt om at lægge instrumenterne væk. Der var nogle, der blev lidt lange i ansigterne, men vi er jo pæne mennesker, så det gjorde vi naturligvis. Nu troede vi, at vi skulle danse – men endnu engang blev vi snydt. Vi skulle synge. “Højt på en gren en krage” forfra og bagfra og som kanon. Tilmed skulle der synges mærkelige ord, som visse ældre medlemmer ikke helt kunne få til at makke ret. Derefter skulle vi synge om nogle drenge og piger, der skulle i seng. Da det ikke var en egentlig vuggevise, mente en del efter “Drengene og pigerne”, at nu var det spilletid – og det var det så. Andre nød hinanden og Carl Eriks hyggelige samvær.

Lørdag var det instrumenterne, der blev luftet

Lørdag fik vi vores spillelyst styret med “Klaptorsken” og “Store Svend”, “Ejlers høns fra Pandrup” og “Sjats” m.m. Den obligatoriske tur til Hjerl Hede blev vi heller ikke snydt for. Og festmiddagen, som Susan endnu engang stod for, var en oplevelse i sig selv – i år med dessert! Historier fra Carl Eriks hemmelige, erotiske fortid og lidt toner fra den to-radede, sømandssange fra Martha, flere opbyggelige historier, rødvin hygge, sang og buskspil. Hvad mere kan man ønske sig af en hyttetur? Nå ja, Jans chips, som de fleste lige pludseligt syntes at trænge vældigt til.

Morgenvækning ved Mogens

Vi blev som altid vækket af Mogens’ blide toner. I år ikke før hønsene var stået op, men alligevel for tidligt i forhold til medlemmernes indre ure. Et enkelt medlem havde problemer med en “ud af sengen-oplevelse” – et tilbagevendende fænomen, han ikke brød sig vældigt om.

Endnu en gang super hyttetur. Tusinde tak til hyttetursudvalget og Carl Erik for en fantastisk weekend. Vi glæder os allerede til næste år.

Hanne B.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)