Østjydernes hyttetur 2020

Øjenvidneberetning

Vores lærer i år var spillemanden og violinvirtuos Klaus Pindstrup, som gav os et nyt syn på vores musik i Østjyderne.

Østjydernes hyttetur 2020 i Sahl ved Holstebro udspillede sig den 31. januar til den 2. februar. Deltagerantallet er maks. 35, og denne gang havde 34 tilmeldt sig.

Østjydernes hytteture blev grundlagt tilbage i 1980’erne i en spejderhytte i Skæring. Aarhus Kommunes lejrskole i Sahl har dannet ramme om turen i nu 19 år i alt.

Årets spilleinstruktør – gudsbenådet violinist og historiefortæller

Årets spilleinstruktør var – ligesom i 2019 – Klaus Pindstrup. Klaus er en gudsbenådet violinist og historiefortæller. Han spillede – allerede før sin egen konfirmation – spillemandsmusik sammen med den legendariske himmerlandsspillemand Otto Trads, indtil Trads døde i 1989.

Klaus var selvsagt en habil spillemand, inden han kom ind på Musikkonservatoriet i Aarhus. Klaus havde besluttet sig for at gøre musik til sit levebrød og valgte derfor konservatorieuddannelsen. Han behersker harmonika endnu bedre end violin.

Fra “gennemspilninger” til udtryksfulde, rytmiske musikværker

Vi nød en weekend, hvor Klaus bød ind med uforlignelig instruktion i musikkens kringelkroge. Klaus’ evne til at skabe billeder, der ikke vil forsvinde fra det indre blik, er uovertruffen. Musikken kan være flad, doven og gumpetung som en overvægtig labradorhund, eller den kan være kvik og spændstig som grisehandlerens foxterrier i Matadorserien fra TV.

Noder blev sekundære i den enestående instruktion. Mange arbejdede sig gennem weekenden uden at kigge på noder en eneste gang. Målet var ikke at lære nye melodier; målet var at levere udtryksfuld musik – og det lykkedes. I alt 7 melodier var blevet rundsendt forud for weekenden, således at deltagerne kunne koncentrere sig om at skabe musik frem for at lære melodier: Fædrelandspolka, Vals fra Gevninge, Tretur af Otto Trads og Russisk kontra blev forvandlet fra “gennemspilninger” til udtryksfulde, rytmiske musikværker.

Festmiddag med underholdning leveret af deltagerne

Lørdag aften på hytteturen er altid spændende. Denne gang var ingen undtagelse. Mange udviste lyst og opfindsomhed i præsentationer så forskellige som quiz på Østjydernes seneste nodesamling, blondinevitser, gårdsangerviser, tysk visesang, frække rim og remser osv. Klaus Pindstrup ekvilibrerede på sin violin med lyde fra æglæggende fjerkræ og leverede elegant Vivaldis “Forår” fra De 4 Årstider. Buskspil, hvor de der gider tilslutter sig en spillende flok, fyldte et par timer sidst på aftenen. De sidste gik vel ikke i seng, førend der var lige så få timer til morgen som fra midnat.

Positiv evaluering af hytteturen

Evalueringen af årets hyttetur var meget positiv. Meget lidt kan/skal justeres til næste gang. Selv hyttetursudvalget forbliver det samme næste år, og det er ikke så ringe endda. Konceptet synes at være levedygtigt i sin nuværende form. Faktisk får man rigtigt meget for de 500 kr., som hytteturen koster: Overnatning x 2, forplejning, undervisning og samvær med en flok, der ønsker det samme som én selv: Musikalsk fordybelse i en atmosfære af selskabelighed, velvilje, plads til “lille mig” på det niveau, jeg er på lige nu, og dertil lidt rødvin, øl, kaffe m.v.

Hans Jørgen
– sammen med Jørgen Skeel og Iwo i hyttetursudvalget

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)