Category Archives: Danseaften

Vellykket spilleeftermiddag og danseaften

Der kom 1 – der kom 2 – der kom hele 50 glade og forventningsfulde spillefolk den 3. november 2018 til vores dag sammen med Ribe Danse- og Spillemandslaug.

Arrangementet startede kl. 14.00 med, at vi alle blev heglet igennem af Julie Heebøll, hvor der blev gået i detaljen med 5 melodier. To af melodierne var leveret af Østjyderne, to af Ribefolkene og den sidste af Julie Heebøll.

Flere gange lød det fra Julie: ”Lyder det godt – ja – men det kan blive bedre”, og så måtte vi spille melodien endnu engang :-). Det skulle jo også gerne ende med at lyde godt; og det gjorde det!

Det hele endte med en velbesøgt danseaften

Efter 3 timers spil og et godt måltid mad var vi klar til den efterfølgende danseaften. Sandelig om ikke salen blev fyldt af glade dansere, trods et Læsøbal i Folkemusikhuset samme aften.

Først spillede Østjyderne sammen med gæsterne fra Ribe de 5 fællesmelodier, hvorefter de 2 laug spillede på skift.

Det hele sluttede af med en gang fællesspil fra standardrepertoiret med alle 5 forspillere i front, så der var knald på.

Det var en festlig afslutning på en rigtig god dag, som absolut tåler en gentagelse.

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Danseaften den 2. april 2016

Det er altid spændende, om der er flere spillemænd og spillekoner end dansere, når Østjyderne spiller til danseaften.

Når alle dansere var på gulvet, måtte vi konstatere, at syv kvadriller oversteg vore forventninger. Det var da godt, at der til kaffen var reserveret tre borde til de glade spillemænd. I øvrigt virker det ganske udmærket med hjemmebragt kage og kaffe. Og for danserne er det ikke nyt selv at have kurven med. Vi kan så bruge tiden til snak og spil og lade selvbetjeningen være normen. I ”gamle dage” var kaffen inkluderet i den gratis entré.

Under kaffen blev der afsunget ”Grøn er vårens hæk”, som stod på forsiden af det omdelte ark, og derefter ”Den kedsom vinter gik sin gang”, som stod på bagsiden – eller også var det omvendt. Som vanlig blev sangene ledsaget af Kajs brystholdte orgel.

Skovvangscentrets beliggenhed er aldeles uegnet for kontrabas. Jeg måtte sætte hjul under bassen for ikke at komme træt frem til den store aften. Alligevel gik tiden, og jeg nåede lige at være med til ”Humør til Høstgilde”. Forspiller Kjeld var så rar at slå mit nodestativ op, så vi kunne komme i gang.

Dansesalen har et godt dansegulv, og musikken nåede ud i alle hjørner. Kan vi få salen til fremtidige danseaftener, er lidt af succesen hjemme. Da Østjyderne i forgangne tider havde sine kvaler med få danserne til at møde op, fortalte Hanne, at én af spillemændene måtte træde til for at danne en kvadrille. Ak ja – de tider er heldigvis historie.

Hanne, Kaj og Kjeld skiftes til at være forspiller. Ved laugsaftener øver de deres egne sæt, og kan sætte fingeraftryk på sættene. Det virker godt, da de alle tre har samme indgang til folkemusikken. Lauget er tryg ved melodierne, og vi spiller til tider over evne. De har hver deres charmerende måde at forspille på. Kjeld laver badutspring, Hanne laver dybe knæbøjninger, og Kaj kigger vist på os, hvis vi ellers ikke har næsen begravet i noderne. Kaj har det med små finurligheder. I ”Baglæns Kontrasejre” laver han rytmiske forskydninger i tredje reprise. Det gik nu meget godt.

For ”mange” år siden var Østjyderne kendt for bare at spille. Danserne skulle selv tage vare på dansene. Sådan er det ikke i dag. Der er både instruktion, og hvis det ikke er nok, hopper forspilleren ud på gulvet og viser formen. Kjeld forklarer en dans – bliver i tvivl – standser op – sender i al hemmelighed bud til Hanne – Hanne retter – Kjeld kigger på danserne og siger: at det er helt rigtigt, hvad Hanne siger. Og så går det bare.

Danselysten var stor. Der var konstant fuldt gulv. Det er en fornøjelse at spille, når der er nogen at spille for. Kaffepausen var tiltrængt for alle parter, og snakken gik. De forskellige sæt er veldisponeret med Ladingmelodier her og der. De to syngemelodier – Hambo på Logen og Lading galop – bliver altid vel modtaget.

Danserne bliver hver gang opfordret til at skrive sig på e-mail-listen med nyt om næste danseaften. Vi skulle nødig risikere, at kunder ikke kommer i butikken, fordi de ikke vidste, at der var danseaften hos Østjyderne.

Kærlig hilsen

Niels – bas

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)

Velbesøgt danseaften hos Østjyderne

“Fem kvadriller og det løse” – velbesøgt danseaften hos Østjyderne

Det var svært at parkere på Viborgvej 53 i søndags. De første skulle blive de sidste til at køre hjem efter en ganske almindelig danseaften, som nok vil blive husket som “fem kvadriller og det løse”. Østjyderne var i positivt undertal. Det var lige før, minderne fra de gode tider på soldaterhjemmet dukkede frem. Dansere og spillemænd m/k fik, hvad de kom efter.

Lauget havde sat sig, som de plejede – god plads til både arme og ben. Den gik bare ikke, for der blev ved med at komme dansere. Selv cello, mandolin, guitar og bas måtte trække maverne ind. Der skulle også gerne være plads til de sponsorerede læskedrikke – men det gik.

De fire forspillere (Hanne, Pia, Kaj og Kjeld) var i topform og fik lauget til at yde deres ypperste.

Pia og Folkbandet havde med stor succes et sæt. Flot gennemført til både dans og vellyd for øregangen. Vi glæder os til at høre dem igen til foråret.

På spillelisten var der nok til halvanden aften, så nogle melodier måtte lade livet.

Af de spillede vil jeg omtale ”English” på grund af introduktionen: den eneste, største, bedste, sjoveste, hyggeligste osv. osv. rækkedans i aften. Både dansere og spillemænd havde sved på panden, da sidste par var hjemme igen.

Måske steg temperaturen også, da alle vinduer og døre var lukket af hensyn til privatlivets fred hos naboerne.

Et af aftenens højdepunkter var kaffebordet. Der var en i gourmetklasse æblekage. Fire store fade med lækker frisklavet æblekage med et godt lag flødeskum. Her må gæsterne huske på, at der var gratis entré inkl. kaffe og kage.

Det var en ret så fornøjelig danseaften, som gerne skulle være et tegn på, at opgangstiderne er lige om hjørnet. God musik løfter danserne og omvendt.

Da det blev min tur til at komme fra parkeringspladsen, kørte jeg glad og småsyngende hjem. En bonus var ”billig” benzin til godt elleve kroner på Fredensvang Runddel.

Tak for i aften og på gensyn til næste danseaften i 2013.

Kærlig hilsen

Niels / bas

Giv et online kram: Del med dit netværk :-)